søndag den 8. april 2007

KRISTUS ER OPSTANDEN!

Hl Johannes Krysostomos’ påskeprædiken:

Om nogen er from og gudfrygtig, lad ham tage del i denne gode og strålende højtid. Må dén, som er en god og trofast tjener, komme ind og tage del i sin Herres glæde. Har nogen anstrengt sig med faste, skal han i dag få sin velfortjente løn. Den, som har arbejdet fra den første time, skal få sin retfærdige løn. Den, som kom i den tredje time, må også tage del i festen med taknemmelighed. Ja, den, som kom til i den sjette time, skal heller ikke nære nogen tvivl, for han skal ikke gå glip af noget. Den, som kom så sent som den niende time, kan også træde frem uden frygt og nølen. Og den, som har ventet endog til den ellevte time, behøver ikke ængste sig over sin langsommelighed. For vor Herre er gavmild og tager imod den sidste såvel som den første. Han skænker hvile til den, som kom i ellevte time, så vel som til dén, som har anstrengt sig fra den første time. Den ene viser Han godhed imod, og den anden er Han gavmild imod. Han tager imod gerningen, men byder også hensigten velkommen; han roser gerningen, men priser også det gode forsæt.
Kom derfor alle ind til Herrens glæde; tag alle del i belønningen, såvel den første som den sidste, såvel den fattige som den rige, og dans med hverandre. Både dén, som har fastet, og dén, som ikke har fastet, ær denne dag! Såvel den ivrige som den dovne, glæd jer i dag. Bordet er dækket, nyd dets glæder. Kalven er fedet, lad ingen gå sulten herfra.
Må alle tage del i troens gæstebud, må alle tage del i den gode rigdom. Må ingen klage sig over fattigdom, for Guds Rige er åbent for alle. Lad ingen klage over deres synder, for tilgivelsen stråler frem fra graven. Lad ingen frygte døden, for Frelserens død har befriet os fra døden. Han, som blev underlagt døden, har tilintetgjort den. Han tog døden til fange, da Han steg ned i dødsriget. Dødsriget blev forbitret, da det slugte Hans lød. Dette forudså Esajas, da han sagde: Dødsriget blev forbitret, da det mødte Dig ansigt til ansigt. Det blev forbitret, for det mistede sin kraft. Det blev forbitret, for det blev forhånet. Det blev forbitret, for det blev besejret. Det blev forbitret, for det blev slået ned. Det blev forbitret, for det blev taget til fange. Det modtog et legeme, men mødte Gud. Det modtog jorden, men mødte himmelen. Det modtog det synlige, men fældedes af det usynlige.
Død, hvor er din brod? Død, hvor er din sejr? Kristus er opstanden, og du er besejret. Kristus er opstanden, og dæmonerne er faldet. Kristus er opstanden, og englene jubler. Kristus er opstanden, og livet hersker. Kristus er opstanden, og ingen døde er længere i gravene. For Kristus er opstanden fra de døde som den første af de hensovede. Hans være herligheden og magten i evigheders evighed. Amen.

Kristus er opstanden!
Sandelig Han er opstanden!